Entrevista a l’autora Cèlia Ortín

«Les persones amb demència tenen un llegat a transmetre»celia_ortin 


Cèlia Ortín acaba de publicar el llibre Comunicación y Alzheimer. Terapia de confirmación positiva (Edicions Saragossa, 2012), amb pròleg de Carles Canes. En aquesta obra l'autora afirma que la falta d'entesa provoca desesperació i malestar entre les persones involucrades en aquest tipus de demència senil, bé siguin els malalts, els familiars o els cuidadors que els acompanyen. Preocupada per la barrera de la incomunicació, ha investigat com millorar les condicions de vida dels pacients amb Alzheimer i ha trobat la clau en el reconeixement i el respecte vers el malalt.

Explica'ns què significa «Terapia de confirmació positiva»?
És un conjunt de tècniques específiques elaborades amb la finalitat de comunicar-se de manera efectiva amb persones que pateixen demència, especialment demències com l'Alzheimer.

Quines són les claus d’aquesta terapia?
El reconeixement i el respecte. La teràpia treballa les necessitats emocionals i afectives d'aquestes persones centrant-se en les demandes de cada persona.

Què t'ha motivat a escriure aquest llibre?
L'eficàcia de la teràpia. Excloure l'aïllament i possibilitar la comunicació potencia la conservació de facultats bàsiques de la persona. Pot beneficiar moltíssim, tant a pacients com a aquells que els atenen.

Així, t'adreces a la figura dels cuidadors?
Sí, però no exclusivament; m'adreço a totes les persones que estiguin interessades en aquest tema. Penso que la perspectiva que es dóna en aquest llibre pot ajudar a entendre les necessitats de les persones que pateixen demència i actuar d'una manera més adient i constructiva.

T’ha comportat molta feina de revisió i actualització?
Sí! La informació que s'exposa en el llibre sobre tractament preventiu i farmacològic està contínuament en revisió degut als avenços constants en aquesta matèria. I fa més de quinze anys que em dedico a l'estudi de la demència.

En aquest reccorregut, què n’has après dels malalts d’Alzheimer?
Totes les persones tenen un llegat a transmetre, que és l´experiència de les pròpies vivències. Aquesta manera personal d'interpretar cadascú la seva vida i donar-ne testimoni és una de les majors riqueses de l'ésser humà. Les persones amb demència són persones amb un llegat a transmetre. Només necessiten que algú els escolti i els atengui d'una manera adequada.

 

 

 

Barcelona, 15 de febrer del 2012
Entrevista: Laura Mor

 

 

 

blogfacebook